Vincent van Dam

De oorsprong
Als jonge knul vond Vincent het orgel al een machtig mooi instrument. Hij keek op tegen het kolossale blaasinstrument en raakte geïntrigeerd. Hij moest en zou het orgel leren te bespelen. Op twaalfjarige leeftijd kreeg hij zijn eerste lessen aan de muziekschool en al snel ging hij over op privélessen. Door zijn liefde voor het orgel en zijn enthousiaste karakter, wilde hij zo veel mogelijk orgelspel beluisteren. Martin Zonnenberg bleek zijn grote voorbeeld te zijn. Vincent luisterde regelmatig naar zijn orgelspel en naar verschillende koren, om zo een feilloos gevoel voor orgelspel en een eigen klankidioom te ontwikkelen.

Al snel werd zijn talent voor orgelspel door anderen gezien en begon hij op zestienjarige leeftijd met het begeleiden van de oecumenische diensten in Barendrecht. Een half jaar later werd hij aangesteld als organist in de Goede Herderkerk in Ridderkerk. Drie jaar later bleek dat Vincent naast het orgelspel nog meer talenten had: hij begon met dirigeren. Al snel begeleidde hij verschillende koren als dirigent, organist en later ook als pianist. Januari 2018 vierde hij zijn 25-jarig jubileum als organist in de Goede Herderkerk.

Opleiding

Na zijn HBO-studie volgde Vincent de conservatoriumopleiding aan Codarts, een internationale hogeschool die hoogwaardig kunstvakonderwijs aanbiedt op het gebied van muziek. Hier kreeg hij o.a. inspirerende orgellessen van zijn docent Aart Bergwerff.

Carrière
In zijn muziekcarrière werkt Vincent regelmatig samen met o.a. zijn voorbeeld, Martin Zonnenberg. Vincent heeft de afgelopen jaren al vele arrangementen geschreven voor diverse koorstukken. Hij heeft verscheidene cd’s geproduceerd en bij allerlei concerten klinken zijn arrangementen. Daarnaast zijn er dvd’s opgenomen van zijn werk in de muziekwereld en zijn er opnames gemaakt voor nationale radio en televisie (Nederland zingt – EO). Vincent heeft als arrangeur al vele bewerkingen gemaakt van bestaande liederen, maar hij componeert ook nieuwe liederen. Zo componeert hij alle muziek voor zijn orkeststukken zelf.

Ook heeft Vincent een concertreis gemaakt door België, Frankrijk en Hongarije, om ook daar mensen te verblijden, te raken en te inspireren met zijn originele stijl van muziek maken.

Vincent is momenteel verbonden aan vier koren als dirigent: het christelijk regiokoor Songs of Spirit in Doorn, het christelijk projectkoor I Believe in Molenwaard, het christelijk jeugdkoor Joy in Streefkerk en het christelijk gemengd koor Praising Voices in Streefkerk. Ook valt hij regelmatig in als dirigent bij diverse gemengde en mannenkoren en het Hollandkoor onder leiding van Jan Quintus Zwart. Verder werkt hij als repetitor bij het Slikkerveers Christelijk Mannenkoor.

Stijl
Vincent wil mensen raken met muziek, door met elkaar muziek te maken. Hij geeft graag jonge mensen de kans hun talenten optimaal te ontwikkelen en in te zetten voor die beleving van muziek. De schoonheid zit in de eenvoud, vindt hij. Hij zoekt de randen op van vernieuwing en verbreding in de muziek. Hierdoor ontstaat een eigentijds stempel, dat hij drukt op de muziek en concerten die hij produceert. 

Mogelijkheden: